Gotujemy kaszę jaglaną

Kasza jaglana
Foto: Steven Jackson Photography – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy na drobnym sicie zimną wodą.

GOTUJEMY:

Kaszę wrzucamy do wrzącej wody wg proporcji 1 szklanka kaszy: 2,5 szklanki wody. Mieszamy do ponownego zagotowania się wody. Gotujemy przez 15–20 minut na małym ogniu, żeby zapobiec przywieraniu ziarenek do garnka. Jeżeli gotujemy kaszę jaglaną na sypko w mieszance wody i mleka, dodajemy mleko dopiero po 15 minutach gotowania w wodzie (zachowujemy proporcje: 2–2,5 szklanki płynu na 1 szklankę kaszy). Podczas gotowania kaszy nie mieszamy! Wodę lekko solimy (pół płaskiej łyżeczki soli powinno wystarczyć) i dodajemy olej (1 łyżka na 100 g kaszy). Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką. Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu odsączamy ewentualny nadmiar wody i dodajemy masło. Odstawiamy na 30 minut.

SPOSÓB PODANIA:

Kaszę jaglaną można podawać z duszonymi warzywami, w zapiekankach lub na słodko, np. z jabłkami albo bakaliami, gotowaną na mleku albo zapiekaną z owocami, jogurtem i miodem. Jest również idealna jako dodatek do zup, sałatek.

Smacznego!