Gotujemy jajka strusia

Jajka strusia
Foto: David Galbraith – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Jajka strusia dokładnie myjemy zimną wodą.

GOTUJEMY:

Jajka strusia wkładamy do zimnej wody. Gotujemy na miękko przez 45 minut lub 60–70 minut na twardo. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Wodę solimy, aby zapobiec pękaniu skorupki.

PO UGOTOWANIU:

Żeby łatwiej było obrać jajka ze skorupki, po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na 3–4 minuty.

SPOSÓB PODANIA:

Gotowane jajka są dobre do rozmaitych past do kanapek, sałatek, rosołu. Ugotowane na twardo jajka można również faszerować szynką, tuńczykiem, łososiem, pieczarkami i wieloma innymi składnikami.

Smacznego!