Gotujemy ziarna soi

Ziarna soi
Foto: Ritesh Man Tamrakar – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem soję moczymy w zimnej wodzie przez 10–18 godzin (5 szklanek wody na 1 szklankę soi). Następnie odsączamy i płuczemy na sicie pod bieżącą wodą.

GOTUJEMY:

Wrzucamy do wrzącej wody (5 szklanek wody na szklankę soi). Ziarna soi gotujemy przez 1,5 godziny. Na początku gotowania szumujemy pianę. Wodę solimy 10 minut przed końcem gotowania (1–2 łyżeczki na 1 litr wody). Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką. Ziarna soi są gotowe, jeśli rozpadają się pod naciskiem widelca.

PO UGOTOWANIU:

W razie potrzeby ziarna soi rozdrabniamy od razu po ugotowaniu na gorąco.

SPOSÓB PODANIA:

Ugotowana miękka soja to świetna podstawa do sporządzania kotletów, pasztetów, sałatek warzywnych, fasolowych, owocowych (z dodatkiem suszonych owoców), do zup jarskich, wielowarzywnych.

Smacznego!