Gotujemy koźlarze babki

Koźlarze babki
Foto: Jörg Hempel – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem kapelusze świeżych koźlarzy babek obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy.

GOTUJEMY:

Koźlarze babki wrzucamy do zimnej wody zapewniając taką ilość wody, żeby grzyby były w całości nią przykryte. Koźlarze babki gotujemy przez 40–50 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. W razie wątpliwości co do gatunku gotowanych grzybów należy wymienić wodę podczas gotowania (1-2 razy) lub zrezygnować z ich spożywania! Jeżeli nie mamy żadnych wątpliwości, wymiana wody w trakcie gotowania nie jest konieczna. Podczas gotowania zdejmujemy pianę. Pod koniec gotowania wodę solimy. Do smaku można dodać pieprz, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem. Ugotowane grzyby są miękkie i delikatne.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu koźlarze babki odcedzamy i osuszamy.

SPOSÓB PODANIA:

Koźlarze babki mogą być przysmakiem lub dodatkiem do innych potraw (kasz, ryżu lub warzyw). Mogą być również bardzo dobrym głównym składnikiem zupy grzybowej, marynaty bądź sosu.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować suszone oraz mrożone grzyby.