Gotujemy opieńki miodowe

Opieńki miodowe
Foto: Robert Hewitt – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem świeże opieńki miodowe czyścimy, myjemy i osuszamy.

GOTUJEMY:

Opieńki miodowe wrzucamy do zimnej wody zapewniając taką ilość wody, żeby grzyby były w całości nią przykryte. Opieńki miodowe gotujemy przez 60 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. W razie wątpliwości co do gatunku gotowanych grzybów należy wymienić wodę podczas gotowania (1-2 razy) lub zrezygnować z ich spożywania! Jeżeli nie mamy żadnych wątpliwości, wystarczy wymienić wodę tylko raz. Podczas gotowania zdejmujemy pianę. Pod koniec gotowania wodę solimy. Do smaku można dodać pieprz, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem. Ugotowane grzyby są miękkie i delikatne.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu opieńki miodowe odcedzamy i osuszamy.

SPOSÓB PODANIA:

Opieńki miodowe mogą być przysmakiem lub dodatkiem do innych potraw (kasz, ryżu lub warzyw). Mogą być również bardzo dobrym głównym składnikiem zupy grzybowej, marynaty bądź sosu.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować suszone oraz mrożone grzyby.