Gotujemy flaki

Flaki wołowe/ wieprzowe
Foto: anon – CC BY-SA 3.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, przed gotowaniem, mrożone oczyszczone flaki rozmrażamy, dokładnie rozdzielamy i płuczemy zimną wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 5 min. Potem odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Ponownie przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i tym razem gotujemy około 15 min, po czym znów odcedzamy. Jeśli flaki są świeże: bardzo dokładnie je czyścimy – najpierw nożem. Następnie bardzo dokładnie płuczemy kilka razy w ciepłej wodzie. Odsączone posypujemy grubą warstwą soli i szorujemy twardą szczotką, aż będą całkiem czyste. Potem znowu intensywnie płuczemy pod bieżącą wodą. Tak wyczyszczone flaki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Wyjmujemy je z garnka i przelewamy świeżą zimną wodą.

GOTUJEMY:

Flaki zalewamy ugotowanym wcześniej rosołem. Gotujemy przez 1–1,5 godziny. W razie potrzeby wywar uzupełniamy wrzątkiem. Gdy flaki będą już miękkie, dodajemy ugotowane oddzielnie warzywa. 15 minut przed końcem gotowania solimy i przyprawiamy do smaku, najlepiej dodając majeranek, gałkę muszkatołową i imbir. Gotujemy pod przykryciem. Dobrze ugotowane flaki powinny być tak miękkie, że można je rozetrzeć w palcach.

SPOSÓB PODANIA:

Flaki najczęściej podaje się ze świeżym pieczywem i dodatkami, np. pulpetami albo knedlami z ziemniaków. Do gotowych flaków można dodać także mięso wołowe i drobno pokrojone warzywa (oprócz pora), które posłużyły do przygotowania bulionu.

Smacznego!