Gotujemy serca indyka

Serca indyka
Foto: reelrawdog.com – Copyright | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem odcinamy od serc indyka żyły, tętnice i tłuszcz, kroimy na pół, dokładnie płuczemy.

GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy na małym ogniu przez 40–60 minut. Jeżeli gotujemy rosół, w ciągu pierwszych 10-15 minut zbieramy “szumowiny” (brązowawa piana powstała ze ściętego białka) - dzięki temu rosół będzie klarowny. Po 20 minutach od zagotowania można dodać całą cebulę, obraną i umytą. Dodajemy ulubione przyprawy, np. pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Na koniec solimy do smaku. Gotujemy pod przykryciem. Serca indyka są ugotowane, kiedy nóż lub widelec wchodzi bez trudności.

SPOSÓB PODANIA:

Serca z indyka podajemy z gotowanymi warzywami, puree ziemniaczanym lub kaszą, przyprawiając do smaku.

Smacznego!