Gotujemy ozór cielęcy

Ozór cielęcy
Foto: Парное-мясо-прим.рф – Copyright | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Ozór cielęcy szorujemy szczoteczką, dokładnie płuczemy i wycinamy gruczoły ślinowe, które znajdują się z obu stron jego nasady.

GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 1,5–2 godziny. W razie potrzeby dolewamy wodę, aby ozór cały czas był nią pokryty. 40 minut przed końcem gotowania wymieniamy wodę. Po 20 minutach od zagotowania można dodać całą cebulę, obraną i umytą. Dodajemy ulubione przyprawy, np. pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Na koniec solimy do smaku. Gotujemy pod przykryciem. Nakłuwamy ozór widelcem, aby sprawdzić czy jest już gotowy – powinien być bardzo miękki.

PO UGOTOWANIU:

Ugotowany ozór wrzucamy na 5–10 minut do zimnej wody i, nie dopuszczając do całkowitego ostygnięcia, zdejmujemy z niego błonę, solimy i zawijamy w serwetkę.

SPOSÓB PODANIA:

Podawać na gorąco z ziemniakami i ostrymi sosami lub zapiec z sosem. Ozór można też podawać na zimno z sosem tatarskim lub chrzanem.

Smacznego!