Gotujemy makaron ravioli

Makaron ravioli
Foto: THOR – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przygotowujemy porcję makaronu, pamiętając, że podczas gotowania jego objętość zwiększa się dwukrotnie.

GOTUJEMY:

Wrzucamy makaron ravioli do gotującej się osolonej wody (1 litr wody na każde 100g makaronu, 1 łyżeczka soli na 2 litry wody). Od razu mieszamy, żeby zapobiec przyklejeniu się makaronu do ścianek garnka. W zależności od producenta, czas gotowania ravioli wynosi pomiędzy 12 a 15 minut. Dokładny czas gotowania można sprawdzić na opakowaniu. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Mieszamy co 3–4 minuty. Nie przykrywamy garnka. Próbujemy, żeby sprawdzić, czy makaron jest al dente – powinien być delikatny, ale sprężysty.

PO UGOTOWANIU:

Kiedy makaron jest ugotowany, bardzo szybko go odcedzamy na durszlaku.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy z ulubionym sosem i polewamy oliwą z oliwek do smaku. Ravioli pasują do kremowych, lekkich sosów bez większych kawałków mięsnych czy warzywnych.

Smacznego!