Gotujemy spaghetti

Spaghetti
Foto: Carl Milner – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przygotowujemy porcję makaronu, pamiętając, że podczas gotowania jego objętość zwiększa się dwukrotnie.

GOTUJEMY:

Stopniowo wkładać makaron spaghetti do gotującej się osolonej wody (1 litr wody na każde 100g spaghetti, najlepiej wybrać wysoki garnek, 1 łyżeczka soli na 2 litry wody), w miarę wiotczenia się zanurzonej części. Od razu mieszamy, żeby zapobiec przyklejeniu się makaronu do ścianek garnka. W zależności od producenta, czas gotowania spaghetti wynosi pomiędzy 10 a 14 minut. Dokładny czas gotowania można sprawdzić na opakowaniu. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Mieszamy co 3–4 minuty. Nie przykrywamy garnka. Próbujemy, żeby sprawdzić, czy makaron jest al dente – powinien być delikatny, ale sprężysty.

PO UGOTOWANIU:

Kiedy makaron jest ugotowany, bardzo szybko odcedzamy go na durszlaku.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy z ulubionym sosem i polewamy oliwą z oliwek do smaku. Spaghetti pasują do kremowych, lekkich sosów bez większych kawałków mięsnych czy warzywnych.

Smacznego!