Gotujemy mięso kaczki

Kaczka
Foto: Секрет фермы – Copyright | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem kaczkę dokładnie płuczemy.

GOTUJEMY:

Jeżeli gotujemy wywar lub rosół, mięso wkładamy do zimnej wody. Jeżeli gotujemy kaczkę jako osobne danie, wkładamy ją do wrzącej wody, co gwarantuje soczystość i większą wartość odżywczą. Całą kaczkę gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, kawałki – przez 30–40 minut. W razie potrzeby dolewamy wodę, aby cały czas pokrywała powierzchnię mięsa. Wody nie wymieniamy. Jeżeli gotujemy rosół, w ciągu pierwszych 10–15 minut zbieramy “szumowiny” (brązowawa piana powstała ze ściętego białka) – dzięki temu rosół będzie klarowny. 40 minut przed końcem gotowania, dodajemy oczyszczoną włoszczyznę. Solimy na końcu w przypadku gotowania rosołu lub tuż po dodaniu warzyw, jeżeli gotujemy mięso jako drugie danie. Można również dodać przyprawy, np. jałowiec, pieprz, listek laurowy, goździki. Po zebraniu “szumowin” gotujemy pod przykryciem. Mięso jest ugotowane, kiedy nóż lub widelec wchodzi bez trudności.

SPOSÓB PODANIA:

Ugotowaną kaczkę podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką (np. z kapustą).

Smacznego!