Gotujemy brązowy ryż

Ryż brązowy
Foto: Rob Qld – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem ryż brązowy płuczemy zimną wodą aż do momentu, gdy zlewana woda stanie się czysta. Stary ryż moczymy przez 30 minut – dzięki temu będzie mniej kruchy. Po wypłukaniu i ewentualnym moczeniu ryż suszymy.

GOTUJEMY:

Wsypujemy ryż do zimnej, nieosolonej wody (1 szklanka ryżu na 2–2,5 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Gotujemy przez 30–35 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką do momentu pojawienia się “kraterów”, po czym dusimy pod szczelnym przykryciem. Ugotowane ziarnko ryżu jest miękkie i delikatne.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu odstawiamy na 10 minut, po czym przelewamy zimną wodą i delikatnie mieszamy.

SPOSÓB PODANIA:

Ryż brązowy jest idealny do sałatek i jako dodatek do mięsa i ryb.

Smacznego!