Gotujemy karczochy

Karczochy
Foto: Martin Fisch – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem karczochy obieramy z wierzchnich liści, obcinamy kłujące końce, po czym środki kroimy w ćwiartki, wyjmując wewnętrzne włókna.

GOTUJEMY:

Karczochy wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby ich smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy karczochy jako osobne danie, wrzucamy je do gotującej się wody – dzięki temu zachowają najwięcej swoich soków. Oczyszczone karczochy można osnuć nitką. Karczochy gotujemy przez 4–5 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Można również dodać sok z cytryny, białe wino lub ocet. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Karczochy są ugotowane, gdy zmięknie środek pąka, a zewnętrzne listki można łatwo odrywać.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu z karczochów zdejmujemy nitki i odłamujemy mięsiste listki, odkładając na bok talerza części włókniste.

SPOSÓB PODANIA:

Karczochy podawane na ciepło można polać masłem, sosem beszamelowym lub holenderskim. Do karczochów serwowanych na zimno można podać majonez, olej z sokiem z cytryny lub sos tatarski.

Smacznego!