Gotujemy bakłażany (oberżyny)

Bakłażany
Foto: takomabibelot – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem bakłażany płuczemy pod zimną wodą i ewentualnie obieramy ze skórki.

GOTUJEMY:

Bakłażany wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby ich smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy bakłażany jako osobne danie, wrzucamy je na wrzątek – dzięki temu zachowają najwięcej swoich soków. Całe bakłażany gotujemy przez 20 minut. Bakłażany pokrojone w kostkę gotujemy przez 10–12 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy bakłażany są już ugotowane, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, są gotowe.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu bakłażany odcedzamy i obieramy ze skórki. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy polane roztopionym masłem i posypane tartą bułką.

Smacznego!