Gotujemy patisony

Patisony
Foto: Alexander van Loon – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem patisony płuczemy pod zimną wodą.

GOTUJEMY:

Patisony wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby ich smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy patisony jako osobne danie, wrzucamy je do gotującej się wody – dzięki temu zachowają najwięcej swoich soków. Patisony w całości gotujemy przez 15–20 minut. Pokrojone patisony gotujemy przez 10 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy patisony są już ugotowane, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, są gotowe.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu patisony odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy posypane koperkiem i polane roztopionym masłem.

Smacznego!