Gotujemy ziemniaki

Ziemniaki
Foto: United Soybean Board – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem ziemniaki obieramy (lub dokładnie myjemy i zostawiamy w mundurkach) i ewentualnie kroimy.

GOTUJEMY:

Sposób I: Całe ziemniaki wkładamy do małej ilości zimnej wody – wtedy ugotują się równomiernie i nie będą surowe ani szkliste w środku.
Sposób II:
Ziemniaki pokrojone w kostkę możemy wrzucić do wrzątku.
Ziemniaki gotujemy przez 20–25 minut (w zależności od wielkości). Drobno pokrojone ziemniaki (np. do zupy) gotujemy przez 15 minut. Podczas gotowania ziemniaki muszą być w całości pokryte wodą. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Żeby sprawdzić, czy ziemniaki są już ugotowane wbijamy widelec (powinien łatwo wchodzić) lub po prostu próbujemy.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy. Można również jeszcze na chwilę ustawić na kuchence, by odparowała woda z dna garnka i ziemniaki lekko obeschły – dzięki temu będą bardziej sypkie, nie będą wodniste i dłużej będzie można je przechowywać.

SPOSÓB PODANIA:

Gotowane ziemniaki podajemy w całości z masłem i koperkiem lub tłuczemy z dodatkiem mleka i masła.

Smacznego!