Gotujemy szpinak

Szpinak
Foto: Tim Sackton – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem szpinak dokładnie myjemy, usuwamy wszystkie zwiędłe lub pożółkłe listki i odkrawamy ogonki.

GOTUJEMY:

Szpinak wrzucamy do niewielkiej ilości wrzącej wody, tak aby liście były przykryte. Szpinak gotujemy przez 2–5 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). W połowie gotowania do wody można dodać mleka, dzięki czemu zapobiegniemy wypłukiwaniu wapnia z kości przez mikroelementy, zawarte w szpinaku. Gotujemy bez przykrycia. Szpinak jest gotowy, gdy całkiem straci swoją jędrność.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu szpinak odcedzamy i odciskamy. Dla zachowania zielonego koloru można wrzucić ugotowany szpinak na 1 minutę do wody z kostkami lodu.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy z parmezanem, szczyptą przypraw, roztopionym masłem lub oliwą z oliwek.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować mrożony szpinak.