Gotujemy kaszę owsianą

Kasza owsiana
Foto: Stacy Spensley – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem kaszę owsianą możemy przepłukać, choć nie jest to konieczne.

GOTUJEMY:

Kaszę wrzucamy do wrzącej wody lub mleka wg proporcji 1 szklanka kaszy: 2,5 szklanki płynu. Mieszamy do ponownego zagotowania się wody. Gotujemy przez 20–30 minut na małym ogniu. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Podczas gotowania kaszy nie mieszamy! Wodę lekko solimy (pół płaskiej łyżeczki soli powinno wystarczyć) i dodajemy olej (1 łyżka na 100 g kaszy). Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką. Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu odsączamy ewentualny nadmiar wody i dodajemy masło lub olej roślinny. Odstawiamy na 30 minut.

SPOSÓB PODANIA:

Kasza owsiana jest idealna do zup mlecznych, deserów oraz zagęszczania potraw. Można stosować ją jako dodatek do kotletów, pulpetów i farszów. Najlepiej jednak smakuje na słodko – ugotowana na mleku, w połączeniu z owocami.

Smacznego!