Gotujemy kaszę orkiszową

Kasza orkiszowa
Foto: TutKnow.ru – Copyright | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem kaszę możemy przepłukać, choć nie jest to konieczne.

GOTUJEMY:

Kaszę wrzucamy do wrzącej wody wg proporcji 1 szklanka kaszy: 2 szklanki wody. Mieszamy do ponownego zagotowania się wody. Gotujemy przez 20–30 minut na małym ogniu. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Podczas gotowania kaszy nie mieszamy! Wodę lekko solimy (pół płaskiej łyżeczki soli powinno wystarczyć) i dodajemy olej (1 łyżka na 100 g kaszy). Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką. Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu odsączamy ewentualny nadmiar wody i dodajemy masło lub olej roślinny. Odstawiamy na 15 minut.

SPOSÓB PODANIA:

Kaszę orkiszową podawać można osobno lub dodawać do ciasta na naleśniki lub innych potraw. Można też użyć do przyrządzania słodyczy na zimno.

Smacznego!