Gotujemy kalafior mrożony

Mrożony kalafior
Foto: Mary Thompson – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Zamrożony kalafior wyjmujemy tuż przed gotowaniem, nie rozmrażamy.

GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej osolonej wody (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy przez 7–10 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. W połowie gotowania do wody można dodać mleka. Po zagotowaniu odkrywamy garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu, potem dogotowujemy pod przykryciem. Aby sprawdzić, czy kalafior jest już ugotowany, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowy.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu kalafior odcedzamy.

SPOSÓB PODANIA:

Kalafior jest dobrym dodatkiem do mięs, drobiu lub ryb. Podając, posypać zrumienioną tartą bułką i polać roztopionym masłem.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować świeży kalafior.