Gotujemy fasolę

Fasola
Foto: cookbookman17 – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem fasolę moczymy na gorąco: zalewamy wrzącą wodą (2–3 szklanki wody na szklankę fasoli) i pozostawiamy na 2–3 godziny, po czym odsączamy.

GOTUJEMY:

Wrzucamy do wrzącej osolonej wody (1-2 łyżeczki na 1 litr wody). Gotujemy w świeżej wodzie przez 45–55 minut. Przez pierwsze 10 minut gotujemy na dużym ogniu w celu rozłożenia toksycznych substancji. Co jakiś czas szumujemy pianę. Pod koniec gotowania możemy dodać ocet, sok z cytryny, pomidory, ketchup czy wino (jeśli zrobimy to wcześniej, fasola stanie się twarda). Fasoli podczas gotowania nie przykrywamy! Fasola jest gotowa, jeśli rozpada się pod naciskiem widelca.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu odcedzamy.

SPOSÓB PODANIA:

Fasola jest idealnym dodatkiem do mięsa, sałatek, można z niej robić również zupy.

Smacznego!