Gotujemy boczniaki

Boczniaki
Foto: U.S. Department of Agriculture – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem świeże boczniaki czyścimy szorstką szczotką, myjemy i osuszamy.

GOTUJEMY:

Boczniaki wrzucamy do zimnej wody tak, aby grzyby były w całości przykryte. Boczniaki gotujemy przez 15–20 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Wody nie wymieniamy. Podczas gotowania zdejmujemy pianę. Pod koniec gotowania wodę solimy. Do smaku można dodać pieprz, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem. Ugotowane grzyby są miękkie i delikatne.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu boczniaki odcedzamy i osuszamy.

SPOSÓB PODANIA:

Boczniaki mogą być przysmakiem lub dodatkiem do innych potraw jak również głównym składnikiem zupy grzybowej, marynaty bądź sosu. Boczniak może być szczególnie cenny dla ludzi na diecie bezmięsnej. Doskonale zastępuje mięso np. w farszu gołąbków czy pierogów.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować suszone oraz mrożone grzyby.