Gotujemy nerki wieprzowe

Nerki wieprzowe
Foto: КапиталАгро – Copyright | powiększone do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem nerki kroimy na pół i moczymy w wodzie przez godzinę, po czym wymieniamy wodę i pozostawiamy na kolejne 3 godziny. Po upływie tego czasu odcedzamy. Usuwamy z nich moczowody i zdejmujemy białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalewamy wodą i zostawiamy na godzinę, po czym zmieniamy wodę i moczymy przez ostatnią godzinę, wylewając wodę na końcu.

GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 1–1,5 godziny. W razie potrzeby dolewamy wodę, aby cały czas pokrywała powierzchnię mięsa. Wody nie wymieniamy. Po 20 minutach od zagotowania można dodać całą cebulę, obraną i umytą. Dodajemy ulubione przyprawy, np. pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Na koniec solimy do smaku. Gotujemy pod przykryciem. Mięso jest ugotowane, kiedy nóż lub widelec wchodzi bez trudności.

SPOSÓB PODANIA:

Nerki podajemy z gotowanymi warzywami, puree ziemniaczanym lub kaszą, przyprawiając do smaku.

Smacznego!