Gotujemy ryż basmati

ryż basmati
Foto: Emily Barney – CC BY-NC 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem ryż basmati moczymy przez 30 minut po czym płuczemy zimną wodą aż do momentu, gdy zlewana woda stanie się czysta. Po wypłukaniu i ewentualnym moczeniu ryż suszymy.

GOTUJEMY:

Wsypujemy ryż do zimnej nieosolonej wody (1 szklanka ryżu na 1,5–2 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Można gotować również w bulionie. Gotujemy przez 10–12 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką do momentu pojawienia się “kraterów”, po czym dusimy pod szczelnym przykryciem. Ugotowane ugryzione ziarnko ryżu jest al dente – jędrne, ale równomiernie ugotowane.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu odstawiamy na 10 minut, po czym przelewamy zimną wodą i delikatnie mieszamy.

SPOSÓB PODANIA:

Ryż basmati jest idealny do sałatek oraz jako dodatek do mięsa i ryb.

Smacznego!