Gotujemy krewetki

Krewetki
Foto: Roberto Verzo – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem zamrożone krewetki rozmrażamy i myjemy.

GOTUJEMY:

Krewetki wrzucamy do wrzącej wody. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy odpowiednio: mrożone krewetki 1–2 minuty, świeże krewetki 2–3 minuty. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Na samym początku wodę solimy, dodajemy bazylię, estragon, oregano, tymianek lub kolendrę. Kroimy cytrynę na pół, wyciskamy z niej sok do wody, a potem wyciśniętą wkładamy do gotującego się płynu. Można również wlać wino. Gotujemy bez przykrycia. Ugotowane krewetki są błyszczące, mają jędrne mięso i są łatwe do obrania ze skorupki.

PO UGOTOWANIU:

Krewetki wyjmujemy z wrzącej wody i osuszamy. Ewentualnie można obrać z pancerzyków, pozostawiając same ogonki.

SPOSÓB PODANIA:

Same krewetki podajemy z topionym masłem z czosnkiem. Często podaje się je ze specjalnie przygotowanym sosem, w skład którego wchodzą majonez, brandy lub whisky i odrobina tabasco. Z krewetek przyrządza się doskonałe przystawki – zarówno zimne, jak i ciepłe.

Smacznego!