Gotujemy małże

Małże
Foto: Paul Asman and Jill Lenoble – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem dokładnie sprawdzamy, czy zakupione przez nas małże są świeże. Nie można spożywać małż, których muszla jest otwarta lub pęknięta. Następnie myjemy i zeskrobujemy wszelkie narośla oraz oczyszczamy muszle z piasku.

GOTUJEMY:

Małże wkładamy do wrzącej wody, białego wina lub wermutu. Świeże małże gotujemy na dużym ogniu 7–10 minut. Mrożone małże gotujemy krócej – przez 5–7 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Do wody/wina dodajemy masło, tymianek i pietruszkę. Gotujemy bez przykrycia. Małże są gotowe, kiedy muszle zaczną się otwierać.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu sprawdzamy, czy wszystkie małże otworzyły w pełni swoje muszle i wyrzucamy te, które pozostały domknięte.

SPOSÓB PODANIA:

Małże podajemy same jako przystawkę lub z grzankami albo też jako danie główne z frytkami. Do małż najlepiej pasuje białe, wytrawne wino lub szampan.

Smacznego!