Gotujemy ośmiornicę

Ośmiornica
Foto: Alpha – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Ośmiornicę dokładnie opłukać, oczyścić z zewnętrznej błonki oraz wypatroszyć wnętrzności.

GOTUJEMY:

Ośmiornicę wkładamy do wrzącej wody. Ośmiornicę gotujemy przez 30 minut. Na samym początku dodajemy pieprz, tymianek, natkę pietruszki i liście laurowe. Kroimy cytrynę na pół, wyciskamy z niej sok do wody, a potem wyciśniętą wkładamy do gotującego się płynu. Można również wlać wino. Gotujemy bez przykrycia. Ugotowana ośmiornica będzie miękka – da się łatwo przebić widelcem.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu wodę solimy po czym odcedzamy i oddzielamy od siebie macki ośmiornicy, głowę kroimy na mniejsze kawałki.

SPOSÓB PODANIA:

Gotowaną ośmiornicę podajemy osobno polewając winnym octem i oliwą z oliwek oraz posypując białym pieprzem i natką pietruszki. Można również dodawać ją do sałatek, sosów lub dań z ryżem i warzywami.

Smacznego!