Gotujemy marchewkę

Marchewka
Foto: Brianna Lehman – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem marchewkę myjemy szczotką, płuczemy pod zimną wodą. Nie obieramy jej ze skórki – dzięki temu lepiej zachowa korzystne mikroelementy.

GOTUJEMY:

Marchewkę wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jej smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy marchewkę jako osobne danie, wrzucamy ją do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Marchew gotujemy przez 20–25 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy marchewka jest już ugotowana, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowa.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu marchewkę odcedzamy i obieramy ze skórki. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Marchewka jest dobrym dodatkiem do potraw z drobiu, cielęciny i jajek. Podajemy posypaną np. koperkiem i polaną roztopionym masłem.

Smacznego!