Gotujemy kalafior

Kalafior
Foto: Liz West – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem kalafior płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na małe różyczki.

GOTUJEMY:

Kalafior wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jego smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy kalafior jako osobne danie, wrzucamy go do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Świeży kalafior gotujemy przez 10–15 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). W połowie gotowania do wody można dodać mleka. Po zagotowaniu odkrywamy garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu, potem dogotowujemy pod przykryciem. Aby sprawdzić, czy kalafior jest już ugotowany, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowy.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu kalafior odcedzamy.

SPOSÓB PODANIA:

Kalafior jest dobrym dodatkiem do mięs, drobiu lub ryb. Podajemy posypany zrumienioną tartą bułką i polany roztopionym masłem.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować mrożony kalafior.