Gotujemy fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa
Foto: Richard Esguerra – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem fasolkę szparagową oczyszczamy z włókien, odcinamy końce, płuczemy pod zimną wodą.

GOTUJEMY:

Fasolkę szparagową wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jej smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy fasolkę szparagową jako osobne danie, wrzucamy ją do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Świeżą strączkową fasolę gotujemy przez ok. 5–15 minut (młoda ugotuje się szybciej, starsza będzie potrzebowała więcej czasu). Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy bez przykrycia. Aby sprawdzić, czy fasolka szparagowa jest już ugotowana, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowa.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Fasolka szparagowa jest dobrym dodatkiem do mięs, drobiu lub ryb. Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki i polaną roztopionym masłem. Można również polać oliwą, sokiem z cytryny i posypać tartym parmezanem.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować mrożoną fasolkę szparagową.