Gotujemy kukurydzę

Kukurydza
Foto: Liz West – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem kolby kukurydzy obieramy z liści i włókien, płuczemy pod zimną wodą.

GOTUJEMY:

Kukurydzę wrzucamy do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Świeżą kukurydzę cukrową (ze sklepu) gotujemy przez 10–15 minut. Kukurydzę z pola gotujemy przez 40–90 minut (młoda się gotuje ponad dwa razy krócej niż stara). Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu dodajemy cukier (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Nie dodajemy soli, gdyż pod jej wpływem ziarna kukurydzy twardnieją. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy kukurydza jest już ugotowana można oderwać kilka ziarenek i spróbować, czy są miękkie.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu kolby kukurydzy odcedzamy.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy posmarowane masłem i posypane solą.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować mrożoną kukurydzę.