Gotujemy cebulę

Cebula
Foto: Shinichi Sugiyama – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Młodą cebulę czyścimy i przycinamy w miejscu, gdzie kończy się jasna część.

GOTUJEMY:

Cebulę wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jej smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy cebulę jako osobne danie, wrzucamy ją na wrzątek – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Cebulę gotujemy przez 10 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy cebula jest już ugotowana, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowa.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu cebulę odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Cebulę podajemy podgrzaną lub zimną jako dodatek do obiadu.

Smacznego!