Gotujemy pasternak

Pasternak
Foto: Troye Owens – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem pasternak płuczemy pod zimną wodą, cienko oskrobujemy. Powtórnie myjemy i jeżeli korzenie są grube, kroimy wzdłuż na 4 lub 8 części.

GOTUJEMY:

Pasternak wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jego smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy pasternak jako osobne danie, wrzucamy go do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Pasternak gotujemy przez 20–25 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy pasternak jest już ugotowany, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowy.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu pasternak odcedzamy i obieramy ze skórki. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy posypany zielonym koperkiem i polany roztopionym masłem.

Smacznego!