Gotujemy dynię

Dynia
Foto: tibbygirl – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem dynię płuczemy, usuwamy luźny miąższ z pestkami, obieramy i kroimy w kostkę.

GOTUJEMY:

Dynię pokrojoną w kostkę wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jego smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy dynię jako osobne danie, wrzucamy ją do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Dynię gotujemy przez 30 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Można dodać mleka i posiekanego czosnku. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy dynia jest już ugotowana, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowa.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu dynię odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy posypaną tartą bułką i posiekaną pietruszką, oprószoną pieprzem i polaną roztopionym masłem. Serwujemy jako dodatek do potraw z ryb i mięsa.

Smacznego!