Gotujemy kurze jajka

Jajka kurze
Foto: Sarah and Jason – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Kurze jajka dokładnie myjemy zimną wodą.

GOTUJEMY:

Jajka kurze wkładamy do zimnej wody. Wodę solimy, aby zapobiec pękaniu skorupki. Jajko na miękko gotowe jest już po 1 minucie, wtedy jednak żółtko i białko nie są jeszcze ścięte. Najlepiej poczekać 2–2,5 minuty. Jajko na pół miękko gotujemy od 3 do 5 minut, białko wtedy jest ścięte a żółtko w połowie twarde. Jajko na twardo gotujemy 8–9 minut, ale nie dłużej, bo wtedy jajko będzie mniej smaczne. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody.

PO UGOTOWANIU:

Żeby łatwiej było obrać jajka ze skorupki, po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na 3–4 minuty.

SPOSÓB PODANIA:

Gotowane jajka są dobre do rozmaitych past do kanapek, sałatek, rosołu. Ugotowane na twardo jajka można również faszerować szynką, tuńczykiem, łososiem, pieczarkami i wieloma innymi składnikami.

Smacznego!