Gotujemy wieprzowinę

Wieprzowina
Foto: Stuart Webster – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem wieprzowinę dokładnie płuczemy.

GOTUJEMY:

Wieprzowiny zazwyczaj nie używa się do przyrządzania rosołu, dlatego też mięso wkładamy do wrzącej wody. Kawałki wieprzowiny gotujemy przez 1,5–2 godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolewamy wodę, aby cały czas pokrywała powierzchnię mięsa. Wody nie wymieniamy. 40 minut przed końcem gotowania dodajemy oczyszczoną włoszczyznę i solimy. Można również dodać przyprawy, np. jałowiec, pieprz, listek laurowy, goździki. Po zebraniu “szumowin” gotujemy pod przykryciem. Mięso jest ugotowane, kiedy nóż lub widelec wchodzi bez trudności.

PO UGOTOWANIU:

Ugotowaną baraninę wyjmujemy z wywaru i kroimy w poprzek włókien, w plastry.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy z brązowym sosem, chrzanem lub żurawiną.

Smacznego!