Gotujemy smardze

Smardze
Foto: Michael Hodge – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem świeże smardze moczymy przez 1–1,5 godziny w zimnej wodzie po czym myjemy i osuszamy.

GOTUJEMY:

Smardze wrzucamy do zimnej wody zapewniając taką ilość wody, żeby grzyby były w całości nią przykryte. Smardze gotujemy przez 20–25 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Jeżeli nie mamy żadnych wątpliwości co do gatunku gotowanych grzybów – wymiana wody w trakcie gotowania nie jest konieczna. W razie wątpliwości, powinno się 1–2 razy wymienić wodę podczas gotowania, ale jeszcze lepszym pomysłem w takiej sytuacji jest nie spożywanie takich grzybów! Podczas gotowania zdejmujemy pianę. Pod koniec gotowania wodę solimy. Do smaku można dodać pieprz, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem. Ugotowane grzyby są miękkie i delikatne.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu smardze odcedzamy i osuszamy.

SPOSÓB PODANIA:

Smardze mogą być przysmakiem lub dodatkiem do innych potraw (kasz, ryżu lub warzyw). Mogą być również bardzo dobrym głównym składnikiem zupy grzybowej, marynaty bądź sosu.

Smacznego!



Sprawdź jak ugotować suszone oraz mrożone grzyby.