Gotujemy ryż arborio

ryż arborio
Foto: Steven Jackson Photography – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem ryż arborio płuczemy zimną wodą aż do momentu, gdy zlewana woda stanie się czysta. Stary ryż moczymy przez 30 minut – dzięki temu będzie mniej kruchy. Po wypłukaniu i ewentualnym moczeniu ryż suszymy.

GOTUJEMY:

Wsypujemy ryż do zimnej nieosolonej wody (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Można gotować również w bulionie. Gotujemy przez 15–20 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. W trakcie gotowania należy go cały czas mieszać, dzięki czemu skrobia zawarta w ziarnach jest uwalniana i nadaje potrawie odpowiednią konsystencję. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką do momentu pojawienia się “kraterów”, po czym dusimy pod szczelnym przykryciem. Ugotowane ugryzione ziarnko ryżu jest miękkie i delikatne.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu odstawiamy na 10 minut, po czym przelewamy zimną wodą i delikatnie mieszamy.

SPOSÓB PODANIA:

Ryż arborio idealnie nadaje się do risotto ze względu na wysoką zawartość skrobi.

Smacznego!