Gotujemy kaszę jęczmienną (perłową, łamaną, pęczak)

Kasza jęczmienna
Foto: Lnk.Si – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem kaszę jęczmienną kilkukrotnie płuczemy na sicie zimną wodą.

GOTUJEMY:

Kaszę wrzucamy do wrzącej wody wg następujących proporcji: 1 szklanka kaszy perłowej lub łamanej – 2,5 szklanki wody, 1 szklanka kaszy pęczak – 3 szklanki wody. Mieszamy do ponownego zagotowania się wody. Drobną kaszę perłową lub łamaną gotujemy przez 15-20 minut, średnią i grubą kaszę perłową lub łamaną – przez 20-30 minut, pęczak – przez 30-45 minut. Podczas gotowania kaszy nie mieszamy! Wodę lekko solimy (pół płaskiej łyżeczki soli powinno wystarczyć) i dodajemy olej (1 łyżka na 100 g kaszy). Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką. Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu/uparzeniu odsączamy ewentualny nadmiar wody i dodajemy masło. Odstawiamy na 30 minut.

SPOSÓB PODANIA:

Kasza jęczmienna idealnie nadaje się do zup, gulaszy, gołąbków, zapiekanek, sosów grzybowych i budyniów mięsnych.

Smacznego!