Gotujemy kaszę quinoa (komosę ryżową)

Kasza quinoa
Foto: Bill Damon – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem ziarna quinoa kilkukrotnie płuczemy na sicie zimną wodą.

GOTUJEMY:

Komosę wrzucamy do wrzącej wody (na 1 szklankę kaszy dajemy 2 szklanki wody). Mieszamy do ponownego zagotowania się wody. Gotujemy przez 7–10 minut na małym ogniu. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Podczas gotowania komosy nie mieszamy! Wodę lekko solimy (pół płaskiej łyżeczki soli powinno wystarczyć) i dodajemy olej (1 łyżka na 100 g kaszy). Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką. Komosa ryżowa jest ugotowana, kiedy z ziaren wyłaniają się białe “sprężynki”.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu odsączamy ewentualny nadmiar wody i dodajemy masło lub olej roślinny. Odstawiamy na 15 minut.

SPOSÓB PODANIA:

Komosę ryżową można podawać na ciepło i na zimno, w daniach słonych i słodkich; jako składnik sałatek, dodatek do zup, zapiekanek lub deserów.

Smacznego!