Gotujemy brokuły mrożone

Mrożone brokuły
Foto: XIAMEN SINOCHARM CO., LTD – Copyright | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Zamrożone brokuły wyjmujemy tuż przed gotowaniem, nie rozmrażamy.

GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej osolonej wody (1 łyżeczka na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić – dzięki temu bardziej zachowają zielony kolor. Gotujemy przez 3–5 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. W połowie gotowania do wody można dodać mleka, dzięki czemu zapobiegniemy wypłukiwaniu wapnia z kości przez mikroelementy, zawarte w brokułach. Po zagotowaniu odkrywamy garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu, potem dogotowujemy pod przykryciem. Gotowane brokuły powinny być lekko twarde i delikatnie chrupiące, a jednak ugotowane, o odpowiedniej miękkości.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu brokuły odcedzamy. Dla zachowania pięknego zielonego koloru można wrzucić ugotowane brokuły na 1 minutę do wody z kostkami lodu.

SPOSÓB PODANIA:

Brokuły można podawać posypane zrumienioną tartą bułką i polać roztopionym masłem.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować świeże brokuły.