Gotujemy kukurydzę mrożoną

Mrożona kukurydza
Foto: www.eximcan.com – Copyright | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Zamrożone ziarna kukurydzy wyjmujemy tuż przed gotowaniem, nie rozmrażamy.

GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 7–10 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu dodajemy cukier (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Nie dodajemy soli, bo utwardzi to ziarna kukurydzy. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy ziarna kukurydzy są już ugotowane wybieramy parę ziarnek i próbujemy.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu kukurydzę odcedzamy.

SPOSÓB PODANIA:

Kukurydza dobrze smakuje na zimno w sałatkach lub na ciepło w puree ziemniaczanym.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować świeżą kukurydzę.