Gotujemy ryż sushi

Ryż sushi
Foto: Emily Barney – CC BY-NC 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem ryż sushi płuczemy zimną wodą aż do momentu, gdy zlewana woda stanie się czysta. Moczymy przez 30 minut.

GOTUJEMY:

Wsypujemy ryż do zimnej nieosolonej wody (1 szklanka ryżu na 1 i 1/4 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką. Ugotowane ugryzione ziarnko ryżu jest miękkie i delikatne.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu odstawiamy na 10 minut, po czym polewamy zaprawą octową i delikatnie mieszamy drewnianą łopatką przecinając większe grudki, po czym chłodzimy wachlując.

SPOSÓB PODANIA:

Ryż japoński dodaje się do słodkich potraw, np. puddingów. Jest podstawowym składnikiem sushi.

Smacznego!