Gotujemy kraby

Kraby
Foto: Charles Haynes – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem zamrożone kraby rozmrażamy i myjemy. Żywe kraby myjemy pod bieżącą wodą i usypiamy w zamrażarce (15 minut).

GOTUJEMY:

Kraba wkładamy do wrzącej wody głową w dół. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy odpowiednio: mrożone kraby 2–3 minuty, świeże kraby 10–15 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Na samym początku wodę solimy, dodajemy pieprz, tymianek, natkę pietruszki i liście laurowe. Kroimy cytrynę na pół, wyciskamy z niej sok do wody, a potem wyciśniętą wkładamy do gotującego się płynu. Można również wlać wino. Gotujemy bez przykrycia. Szczypce ugotowanego kraba powinny być czerwone.

PO UGOTOWANIU:

Wyjmujemy kraba z wrzącej wody wraz ze szczypcami, tułów rozcinamy na pół.

SPOSÓB PODANIA:

Kraby podajemy z topionym masłem z czosnkiem i ewentualnie z warzywami. Kraby mogą być również mięsnym dodatkiem do zup i sałatek.

Smacznego!