Gotujemy raki

Raki
Foto: DCM Photography Dave McLaughlin – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem zamrożone raki rozmrażamy i myjemy. Żywe raki myjemy pod bieżącą wodą i usypiamy w zamrażarce (15 minut).

GOTUJEMY:

Raki wkładamy do wrzącej wody. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy odpowiednio: mrożone raki 3–5 minuty, świeże raki 20–25 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Wodę solimy, dodajemy pieprz, tymianek, natkę pietruszki i liście laurowe. Kroimy cytrynę na pół, wyciskamy z niej sok do wody, a potem wyciśniętą wkładamy do gotującego się płynu. Można również wlać wino. Gotujemy bez przykrycia. Ugotowane raki mają jaskrawo czerwony kolor.

PO UGOTOWANIU:

Wyjmujemy raki z wrzącej wody i odcedzamy.

SPOSÓB PODANIA:

Raki podajemy z roztopionym masłem z czosnkiem i ewentualnie z warzywami. Mogą być również mięsnym dodatkiem do zup i sałatek.

Smacznego!