Gotujemy homara

Homar
Foto: Neon Tommy – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem zamrożonego homara rozmrażamy i płuczemy. Żywego homara myjemy pod bieżącą wodą i usypiamy w zamrażarce (15 minut).

GOTUJEMY:

Homara wkładamy do wrzącej wody głową w dół. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy odpowiednio: mrożony homar 2–3 minuty, świeży homar 12–15 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Na samym początku wodę solimy, dodajemy pieprz, tymianek, natkę pietruszki i liście laurowe. Kroimy cytrynę na pół, wyciskamy z niej sok do wody, a potem wyciśniętą wkładamy do gotującego się płynu. Można również wlać wino. Gotujemy bez przykrycia. Szczypce ugotowanego homara powinny być czerwone, a odwłok zwinięty.

PO UGOTOWANIU:

Wyjmujemy homary z wrzącej wody wraz ze szczypcami, odrywamy głowę (niejadalna część), tułów rozcinamy wzdłuż.

SPOSÓB PODANIA:

Homara podajemy z roztopionym masłem z czosnkiem i ewentualnie z warzywami.

Smacznego!