Gotujemy nóżki wieprzowe

Nóżki wieprzowe
Foto: КапиталАгро – Copyright | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem nóżki wieprzowe dokładnie czyścimy i myjemy.

GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 2,5–3 godziny. W razie potrzeby dolewamy wodę, aby cały czas były nią pokryte. Wody nie wymieniamy. Przed końcem gotowania solimy i dodajemy ulubione przyprawy, np. ziele angielskie (ok. 20 ziarenek), liść laurowy (ok. 10 sztuk), zioła prowansalskie. Gotujemy pod przykryciem. Nóżki wieprzowe będą ugotowane, kiedy mięso wyraźnie się skurczy i zacznie odchodzić od kości, będzie bardzo miękkie.

SPOSÓB PODANIA:

Nóżki wieprzowe można podawać z ziemniakami, ewentualnie z chlebem i surówką lub innym dodatkiem, ale takim żeby nie przeważył smaku nóżek, np. surówką z białej kapusty albo małosolnymi ogórkami. Można z nich również zrobić smaczną galaretę.

Smacznego!