Gotujemy serce cielęce

Serce cielęce
Foto: Chichi Wang – Copyright | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem odcinamy od serca cielęcego żyły, tętnice i tłuszcz, kroimy na pół, dokładnie płuczemy.

GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 1–1,5 godziny. W razie potrzeby dolewamy wodę, aby cały czas pokrywała powierzchnię mięsa. Jeżeli gotujemy rosół, w ciągu pierwszych 10–15 minut zbieramy “szumowiny” (brązowawa piana powstała ze ściętego białka) – dzięki temu rosół będzie klarowny. Po 20 minutach od zagotowania można dodać całą cebulę, obraną i umytą. Dodajemy ulubione przyprawy, np. pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Na koniec solimy do smaku. Gotujemy pod przykryciem. Serce cielęce jest ugotowane, kiedy nóż lub widelec wchodzi bez trudności.

SPOSÓB PODANIA:

Serce cielęce podajemy z gotowanymi warzywami, puree ziemniaczanym lub kaszą, przyprawiając do smaku.

Smacznego!