Gotujemy ozór wołowy
 
					PRZED GOTOWANIEM:
					Ozór wołowy szorujemy szczoteczką, dokładnie płuczemy i wycinamy gruczoły ślinowe, które znajdują się z obu stron jego nasady.
					
					
GOTUJEMY:
				
					Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 3–3,5 godziny. W razie potrzeby dolewamy wodę, aby ozór cały czas był nią pokryty. 40 minut przed końcem gotowania wymieniamy wodę. Po 20 minutach od zagotowania można dodać całą cebulę, obraną i umytą. Dodajemy ulubione przyprawy, np. pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Na koniec solimy do smaku. Gotujemy pod przykryciem. Nakłuwamy ozór widelcem, aby sprawdzić czy jest już gotowy – powinien być bardzo miękki.
					
					
PO UGOTOWANIU:
					Ugotowany ozór wrzucamy na 5–10 minut do zimnej wody i, nie dopuszczając do całkowitego ostygnięcia, zdejmujemy z niego błonę, solimy i zawijamy w serwetkę.
					
					
SPOSÓB PODANIA:
					Podawać na gorąco z ziemniakami i ostrymi sosami lub zapiec pod sosem. Ozór można też podawać na zimno z sosem tatarskim lub chrzanem.
					
					
Smacznego!
				
