Gotujemy serca drobiowe

Serca drobiowe
Foto: www.foodclub.ru – Copyright | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem odcinamy od serc drobiowych żyły, tętnice i tłuszcz, kroimy na pół, dokładnie płuczemy.

GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 40–60 minut na małym ogniu. Jeżeli gotujemy rosół, w ciągu pierwszych 10–15 minut zbieramy “szumowiny” (brązowawa piana powstała ze ściętego białka) – dzięki temu rosół będzie klarowny. Po 20 minutach od zagotowania można dodać całą cebulę, obraną i umytą. Dodajemy ulubione przyprawy, np. pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Na koniec solimy do smaku. Gotujemy pod przykryciem. Serca kurczaka są ugotowane, kiedy nóż lub widelec wchodzi bez trudności.

SPOSÓB PODANIA:

Serca drobiowe podajemy z gotowanymi warzywami, puree ziemniaczanym lub kaszą, przyprawiając do smaku.

Smacznego!